Oběd
Chilli con carne
- mleté veganské maso
- tmavé fazole
- rajčatový protlak
- červené víno
- cibule, česnek
- chilli paprička
- červená paprika, bylinky, sůl, pepř
- kostička hořké čokolády
- rýže jako příloha
Orestuji cibulku, česnek a chilli papričku, když už cítím tu sílu chilli přidám mleté maso a osmahnu dozlatova. Poté přidám fazole, protlak, koření a podleju směs vínem, nechám vařit do změknutí. Nakonec rozpustím v omáčce kostičku čokolády Podávám s vařenou rýží.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5464460906921909&set=gm.706953747169218
Těstoviny a červená řepa
Uvařené těstoviny smíchat s pestem z česnekových listů.Předvařená řepa se na oleji, cibulce, česneku a koření opéká, nakonec se přidávají listy pampelišky, česneku a kopřivy, sůl, kmín, oregano, soj. omáčka.Až na talíři posypat cibul natí a burskými oříšky.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5298277653557423&set=gm.706858467178746
Carpaccio z červené řepy s rukolou a jahodami
Rychlé a výborné jídlo do teplých dní, kdy se nechce moc vařit Klasický recept je s kozím sýrem, který je chuťově rozhodně mnohem lepší než tofu, ale i tak si určitě pochutnáte.Ingredience
- červená řepa
- tofu, alternativa parmazánu
- rukola, jahody
- olivový olej, balsamico
- citron
- sůl, pepř, bylinky
Řepu a tofu nakrájíme na tenké plátky. Poskládáme je na talíři proloženě do kruhu. Doprostřed dáme rukolu a posypeme ji jahodami. Všechno zakápneme citronovou šťávou, zalijeme olivovým olejem, balsamicem a okořeníme. Ozdobíme hoblinkami parmazánu a podáváme
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5458454954189171&set=gm.705693243961935
Sójové rizoto
vrecko sójovej drte dám krátko povariť do ochutenej vody, ja dávam vegetu, potom to scedím, vytlačím čo najviac vody z toho, dám na vyššiu panvicu, v ktorej už mám nachystanú spenenú cibuľku, chvíľu to spolu opekám, potom posypem mletou paprikou, podlejem troškou vody a chvíľu miešam, potom tam pridám z konzervy hrach, kukuricu a mrkvu, nakrájanú červenú papriku, pretlačený cesnak, dolejem vodu, pridám koreniny podľa chuti, ja dám napr. korenie na pečené kura alebo gulášové, to už je na vás čo vám chutí, pár kvapiek sójovej omáčky, dolejem trochu vody a nechám prikryté dusiť, len kým nezmäkne tá paprika, potom to odokryjem a nechám odpariť vodu, nakoniec pridám uvarenú ryžu, ja robím jasmínovú a už len zmiešať
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=2136121713213164&set=gm.706708003860459
Řepa s brambory
Brambory jsou velmi tence nakrájené na kolečka a na pánvi na oleji, cibuli, česneku opékané, či dušené do zlatova. Koření - sůl, kmín, oregano.Na další pánvičce na oleji cibulka a na plátky silnější nakrájená řepa, osolit, opět jeden česnek na plátky, podlila jsem velmi málo št´ávou z té řepy, opékala a nakonec přidala pokrájené listy pampelišky a listy medv. česneku, ochutila soj. omáčkou mírně...na talíři posypala směsí semínek.Toto jídlo jsem dělala poprvé, bez nějakého receptu a je to pro mne tak dobré, že ze zbylé jedné bulvy zítra zopakuji. Řepa je zde doporučena zkonzumovat do 2 dnů.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5295196643865524&set=gm.706206250577301
Veganský burger s brokolicí
Brokolici jsem rozdělila na růžičky a kmen, polovinu růžiček uvařila a rozmačkala, druhou polovinu syrové brokolice rozmixovala na rýži, kmen oloupala, nastrouhala na jemno - dochutila jsem medíkem ze sedmikrásek, citronem, solí a pepřem.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5215936655150891&set=pcb.705932393938020
Gnocchi s houbami
na wok pánvi osmažit cibulku, přidat houby a zeleninu, orestovat, zalít vodou a dusit do měkka, dochucené vegetou a zahuštěné lžičkou mouky ) Gnocchi koupené v Lidlu.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5727466337269658&set=gm.5061768613913318
Gnocchi se špenátem
- gnocchi
- špenát - mražený nebo čerstvý
- česnek
- ros. smetana
- sojový bílý jogurt
- sýr ala parmazán a semínka na posypání
- sůl, pepř
V kastrůlku přivedu k varu špenát, podleju ho trochou vody, prolisuji česnek a dochutím dle libosti, pak ho nechám chvíli povařit. Vedle na pánvičce orestuji gnocchi do poloměkka, zaliju je špenátem a přidám trochu smetany a bílého jogurtu, povařím dokud nejsou knedlíčky měkké. Nakonec posypeme parmazánem a semínky. Rychlý a dobrý recept, který ocení nejen milovníci špenátu
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5455647621136571&set=gm.705108204020439
Zeleninová polévka
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
- zelenina dle libosti - cibule, brokolice, květák, hrášek, pórek, cizrna, fazolky - je fajn všude přidat nějaké bobule
- brambory
- sůl, pepř, bobkový list, nové koření, libeček - polévkové koření
Na másle - margarínu orestuji zeleninu, začínám kořenovou, protože je tvrdá a dlouho se vaří, když ji pěkně do poloměkka orestujete, tak je pak rychle měkká a polívka rychle hotová postupně přidávám ostatní zeleninu, bylinky a koření. Když je vše poloměkké podleju vodou a nechám vařit dokud není zelenina hotová. Vývar musí mít příjemnou zeleninovou chuť.Možnosti zahuštění polévek:
- Pokud chcete polévku pěkně hustou, dejte hodně zeleniny a brambory - ty vždy zahustí a nakonec můžete polívku ještě prošťouchnout šťouchátkem na brambory, část rozdrtit a část nechat v celku, to taky krásně zahustí.
- Můžete také zahustit jíškou - nedělám ji zvlášť v kastrůlku, ale jen rozmíchám mouku ve sklenici s vodou. Dá se použít klidně celozrnná nebo špaldová.
- Tmavé polévky se také zahušťujou strouhankou, ideálně domácí - bez vajíček, ale zjistila jsem, že se dá také pěkně zdravě zahustit knackebroty stačí jich pár nalámat a nechat rozpustit, jen trochu ovlivní chuť polívky, záleží jaké máte, ale to vám udělá i mouka.
Když chci tmavou polívku, začínám vždy restovat nakrájenou cibulkou. Když chci vývar, dávám cibuli do vody vcelku a neoloupanou jen umytou - kvůli barvě, udělá krásně zlatavý vývar.Kdo chce může klidně přidat nudle, drobení, či cokoliv jiného. I když teda vážně netuším, jak udělat domácí nudle bez vajíčka. Víte někdo?
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5446019292099404&set=gm.703049850892941
Pečená zelenina
Brambor, batát, č.řepa, česnek, květák, cibuule, celer, mrkev, lilek, paprika...libeček,...nakonec čerstvá bazalka...a chlap vravel: "Hmmm, to je dobré!"
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=10216893830498339&set=pcb.702990440898882
BRAMBORÁČKY SE SMĚSÍ ( Cukeťáčky )
Menší cuketa Mrkev Cibule Sůl, pepř, majoránka, česnek 2 PL pohankové mouky nebo ovesných vločekCuketu celou nastrouhat, osolit a nechat vypotit. Vyždímat vodu. Přidat koření + nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuli a česnek. Tvoříme placičky, pečeme v troubě nebo na lehce namaštěné pánvi.Směs : 1/2 cibule, 1 nadrobno nakrájený str. česneku Olej Jakákoli zelenina ( já dala kousek papriky , mrkev , celer , řapíkatý celer...) 1,5 PL červených fazolí Sojová omáčka, sůl, pepř, kari, červená paprika, trochu koření na pizzu. 1 ČL kukuřičného škrobu na zahuštění Umeocet ( nemusí být ) Petrželka, lahůdková cibulka Pár kousků uzeného tofu Kokosové mléko nebo smetanaPOSTUP: Orestujeme cibuli se solí a česnekem, přidáme tofu a ještě chvíli restujeme. Přidáme zeleninu, sójovou omáčku , koření, trochu vody a podusíme. Zahustíme kuku škrobem nebo hraškou a vmícháme kokosové mléko nebo smetanu (nemusí být )Dochutíme ume octem a sójovou omáčkou ( Tamari, Shoyu...)
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3187827038153715&set=gm.707204427144150
Hlíva na způsob steaku
Kdo by si dal něco jako maso může zkusit tento recept na úpravu hlívy jako steaku, dá se využít i bez barbecue omáčky např. ke kaši nebo třeba k pečeným bramborám. Hlíva udělaná tímto způsobem mezi pánvemi si zachová šťavnatost, koření dle chuti, aby chutnalo
Výpečky ze sojových nudliček
Takto to pojmenovala má milovaná dcerka před x lety.
Důležité je marinovat aspoň 2 dny v lednici.
Soju jen nechám nabobtnat ve vodě dlouho, všechnu vodu pořádně vymačkat, naložít s kopicí česneku, cibule, sůl, pepř, tamari a olej, možno ještě majoránka.
Pak v troubě vypékat, podlít vodou, míchat často, ať se krásně vypečou do křupava. Trvá to trochu déle, možná 1-2 hodiny, hlídat a míchat.
Bramborová kaše, klasicky ovšem mixovat s vlašským mlékem. Žádné máslo ani tuk. Sice mírně zhnědne, ale ta chuť je prostě výborná.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5736567093037407&set=gm.704136340784292
ZELENINOVÉ ZÁVITKY
4-5 ks rýžového papíru
Cibule
Hrst nakrájeného zelí/ i více
2 větší mrkve
2-3 žampiony/nemusí být
Jarní cibulka, olej, sůl, ume ocet, sojová omáčka ,,Shoya"
Na tatarku ROZMIXOVAT: 1/2 tofu natural 2-3 nakládané okurky SůlNebo lze koupit tofunezu nebo sojanezuPOSTUP:Cibuli, zelí, žampiony nakrájíme na malé kousky, mrkev nastrouháme.Na pánvi orestujeme cibuli se solí, přidáme mrkev, po chvilce zelí. Podlijeme a dusíme do změknutí ( na skus ).Ochutíme sójovou omáčkou, ume octem, necháme trochu vychladnout a zamícháme rozmixované tofu ( tofunezu )Balíme do namočeného, změklého rýžového papíru, potřeme mírně olejem a dáme péct do trouby, do křupava.Je to výborné, jen dobře ochutit
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3181987488737670&set=gm.702378734293386
ŠPAGETY CARBONARA( Vegan )
Vegani vesměs neřeší množství, což je výhoda Na jednu porci:
Hrst špaget/ uvařit ( bezvaječné )
Na omáčku: Orestovat 1/2 cibule se solí + rozsekaný česnek přidáme kousek dýně Hokaido, chvíli restujeme. Přidáme uzenou papriku, oregano. Podlijeme troškou vody a dusíme do změknutí dýně cca 10 - 15 minut. Po změknutí rozmixujeme tyčovým mixérem a lehce dochutíme citronovou šťávou, případně dosolíme. Špagety nasypeme do omáčky.Místo masa hlíva:Hlívu nakrájíme, budeme lehce na trošce oleje restovat do křupava. Poté přidáme nastrouhaný uzený tempeh ( 1/4 balíčku ). Zakápneme lehce sójovou omáčkou Shoyu. Místo parmezánu:Opražíme na suché pánvi kešu. Rozmixujeme v kávomlýnku či něčem jiném a smícháme se solí a lahůdkovým droždím.( Na hrst kešu cca 1ČL soli ) Spíš ochutnat. V lednici vydrží i týden.Posypka: petrželka nebo jarní cibulka....atd.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=3176370122632740&set=gm.697737138090879
Karbanátky a batátové hranolky
- veganské mleté maso
- cibule, česnek
- cizrna (cokoliv jiného)
- cuketa (jakákoliv jiná zelenina)
- toustový chleba, pečivo
- cornflakes na obalení
- sůl, pepř, majoránka, bylinky, paprika
- batáty
Rozmixovala jsem všechnu zeleninu (cibule, česnek, cuketa a cizrnu) na kašičku a smíchala s masem. Nemusíte mixovat, stačí nakrájet na malé kousky, ale já kvůli dětem mixuju Cuketa je mokrá a nahradila mi vajíčko - ale poměrně to teklo, takže jsem hmotu dohustila tousťákem, jako klasické karbanátky. Pokud dáte jinou zeleninu, která nemá tolik vody, nebude tousťák potřeba. Dochutit a okořenit, podle toho co máte rádi. Z těsta vytvarovat placičky a obalit je ve strouhance z kukuřičných lupínků. Placičky jsem pekla v troubě spolu s nakrájenými batáty. Před pečením vše trochu pokapat olivovým olejem, batáty můžete ještě posypat bylinkami, kořením a solí.Moc dobrý je k tomu ještě nějaký jogurtový dip, já měla alternativu zakysané smetany a byla super, ani jsem ji ničím nedochucovala. Jako přílohu ještě salát, bez toho vegani nemůžou fungovat ale nemusí být.Myslím, že takových placiček se dá vyrobit a vymyslet spousta viz řepánky (ty musím ještě vyzkoušet), asi je budu dělat často, ať s masem nebo jen se zeleninou.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5443208689047131&set=gm.702433144287945
Parmezán vegan a bezlepík
70g vlašských ořechů
70g kešu ořechů
4 PL lahůdkového droždí bez ječného sladu
Sůl
Vše důkladně promixujte. Ponechejte v sypkém stavu. Opravdu mi to chutná jak parmezán Důležitý je stejný poměr ořechů a lahůdkové droždí přidávejte opatrně, až docílíte požadovanou chuť. Experimentům zdar
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1831407167049847&set=gm.702146644316595
Cizrna na paprice (od 1 roku)
- 1 velká plechovka cizrny (nebo adekvátní množství uvařené cizrny)
- půl menšího pórku
- 1 menší cibule
- cca půl kelímku smetany ke šlehání
- mletá červená paprika, sůl a majoránka dle chuti
- olej dle potřeby
Na trošce oleje orestujeme na tenké nudličky nakrájený pórek a cibuli do lehce zlatova, zaprášíme mletou paprikou, majoránkou, osolíme a ještě lehce orestujeme. Přidáme plechovku cizrny včetně nálevu, půl kelímku smetany a pár minut společně provaříme.
Poté část směsi rozmixujeme tak, aby se omáčka zahustila sama svým obsahem. Podáváme například s rýží, kuskusem, těstovinami či kouskem chleba.
Zdroj: https://mamavkuchyni.cz/cizrna-na-paprice-od-1-roku-2/
Kuskus s mrkví
základ je kuskus a mrkev nastrouhaná na dl. hobliny, dušená na cibuli a větší množství sekan. česneku,/dala jsem 3 veliké stroužky/, sůl, oregáno a nakonec listy česneku. Vůbec není třeba žádných cizích příchutí...tak aspoň člověk si vychutná tu správnou chut´, posypané bílým seznamem a květ česneku, aby mu nebylo líto.Kdo třeba neví jak s kuskusem, aby nebyl rozvařený na nechutnou kaši a zůstal v kuličkách - jeden díl kuskusu a dva díly vařící vody, osolit, zamíchat, dát pokličku a asi 10 - 15 minut nechat být. Až úplně nakonec jemně vidličkou nakypřit... Anebo stejné díly a dát na oheň, přivést k varu a odstavit...
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5274352289283293&set=gm.701622917702301
Marocké ragú
lilek 250g
cuketa 250g
rajčata 250g
cherryrajčatový protlaku 140g
červená čočka 120g
česnek 2 stroužky
kurkuma 2 lžičky
zázvor 2 lžičky
římský kmín1,5lžičky
cibule1ks
sůl, pepř, koriandr čerstvý, sladká paprika 1 lžička nebo chilli, olej
- V hlubší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a nasekaný česnek.
- Po chvíli přidáme římský kmín a necháme rozvonět.
- Přisypeme na kostičky nakrájenou cuketu a lilek a dál společně smažíme.
- Po cca 3 minutách přidáme rajčata a zbývající koření (kurkumu, zázvor a na špičku nože chilli nebo sladkou papriku).
- Červenou čočku propláchneme a přidáme do základu ragú.
- Podlijeme trochu vodou a dochutíme rajským protlakem, solí a pepřem.
- Ragú přivedeme k varu, ztlumíme plamen a pozvolna vaříme asi 10 minut, aby byla čočka měkká.
- Průběžně mícháme a dle potřeby lehce podléváme vodou.
- Na závěr ozdobíme nasekaným koriandrem a servírujeme s rýží, kuskusem nebo chlebem naan.
Zdroj: https://www.jakvkuchyni.cz/recepty/marocke-ragu/
Řepanátky
Já vytvořila velké množství cca ze 2kg červené řepy.
-velká cibule, strouhanka, hl. mouka, ovesné vločky, 2x vajco (nemusí být)-lněná semínka, čerstvě namletý pepř, sůl-palici a půl česneku, majoránek-příloha a obloha jakou chceš
Do velké mísy nastrouháš na hrubo řepu, nic nemačkáš, přidáš hl. mouku (jakou máš), strouhanku, krátce namočené a vymačkané oves. vločky, koření a hněteš, dokud nevznikne drživší hmota pohromadě. Vytvaruješ řepanátky, rozložíš na plech s pečícím papírem. S láskou a citem karboše potřeš olejem z obou stran.(žádné rady tipu "prdneš, kydneš, "mrdneš", nene, think pozitifff, jídlo se ti odvděčí a budeš se cítit báječně)
Mezitím co se miláčkové pečou, připravíš přílohu dle chuti a čekáš, asi tak cca 45 min při 200 stupňů v elektrické troubě. Skvělé jsou pokapané citronem. Výtvor chutná malým i velkým
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1254654091228752&set=pcb.978049538951933
Pečené brambory
Použila jsem převážně čerstvou zelenou zeleninu, ale může použít jakoukoliv.Ingredience
- brambory
- zelenina - brokolice, fazolky, cibule, pórek, cuketa
- sojový jogurt
- smetana - měla jsem ovesnou
- sůl, pepř, bylinky, červená paprika
- sýr na posypání
Na pánvičce jsem nejdříve orestovala všechnu zeleninu a pořádně ji ochutila. Potom jsem nakrájela brambory i se šlupkou (máme to rádi, když jsou pěkné brambory, ale můžete si je oloupat) na tenké plátky a naskládala jsem je na plech, na ně jsem rozprostřela zeleninu. V mističce jsem si udělala sós z jogurtu, smetany a trošku koření, tím jsem zalila brambory, přidala sýr a červenou papriku pro barvičku a šup do trouby pečeme do změknutí cca 30-40 min. Jako příloha se skvěle hodí okurkový salát.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo?fbid=5467176286650371&set=gm.707516533779606