Pečivo
Bezlepkový kvašený z pohankové a rýžové mouky. Bez kvásku.
Postup je velmi jednoduchý a rychlý a to mě baví Doba kvašení 20 - 24 hodin Na kg chléb potřebujete 2 lžičky soli - dávám růžovou himalájskou (zabarvení díky železu)2 lžičky drceného kmínu1 lžíci lněných semínek1 lžíci semínek1 lžíci mletého máku (miluji mák, vy můžete vynechat)2 lžíce oleje (s olivovým nebo lněným olejem je chléb hořký) - nemusí být600 - 700 ml teplé vody150 g rýžové mouky400 g bílé pohankové mouky - kupuji od ŠmajstrlPoužívám výhradně jednodruhové mouky. Čtěte složení bzl mouk a dohledejte případné cizí názvy. Budete se divit, co to kolikrát je Někdy jsou to víc škroby než mouky Chuť chleba můžete měnit jinými semínky, rozmarýnem, tymiánem olivami, koriandrem - ten mě v chlebu nechutná, cibulí ap. Dělám také s 3 lžícemi krájených sušených v oleji. Přidám ještě 1 lžíci oleje ze skleničky od rajčat a už nedávám slunečnicový.Postup Do mísy vsypejte všechny suché ingredience a promíchejte.Postupně vlévejte teplou vodu a míchejte. Nemusíte spotřebovat všechnu vodu, proto v této fázi pracujte pomalu. Konzistence těsta je přibližně jako u hustší krupice. Nyní vmíchejte 2 lžíce oleje a 5 - 7 minut podebírejte vařečkou těsto od dna mísy, vytvoří se tím bublinky. Stěrkou očistěte stěny mísy, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kvasit.Druhý den (po 20 - 24 hodinách) zapněte troubu na 200°C (vyzkoušejte svoji troubu, já peču na 170 st) na pečení z vrchu i ze spodu.Do formy vložte papír na pečení a vlijte těsto. Vložte do vyhřáté trouby. Můžete posypat semínky. Já nesypu, vadí mi, když při krájení odpadávají.Do obou krajů hmoty zapíchněte po 2 párátkách a přikryjte alobalem tak, aby mohla odcházet pára. Párátka slouží k tomu, aby se nakynuté těsto nepřilepilo k alobalu Pečte 45 minut, pak alobal i párátka odstraňte a nechejte péct dalších 15 - 20 minut.Zda je chleb upečený, poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli a po vytažení na ní nebude přilepené těsto.Až bude mít chléb zlatohnědou barvu, vyjměte formu z trouby a chléb ihned vyklopte na mřížku. Nechejte vychladnout. Dobrou chuť Doporučuji hned první den odkrojit a sníst oba konce chleba Kůrky jsou neodolatelně křupkavé Pokud bude chléb po upečení popraskaný, přidejte příště víc vody. Ale přiměřeně, přiměřeně!!Chléb vydrží 4 - 5 dní. Jestli jej dřív nesníte. Osvědčilo se mi uchování v plastové krabičce. Zabalený v utěrce osychá. Kraj jsem vždy odřízla a vyhodila.Když se chléb na poprvé nepovede, nevzdávejte se. S vytrvalostí se povede Dle mých představ byl asi až pátý pokus.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo?fbid=1835823869941510&set=pcb.706000377264555
Veganske housky lněné
Mouka špaldova hladká 5 lžic
3 lžíce Žitná hladká
3 lžíce lněné seminka
2 lžičky sody bikarbona
1 lcizka citronové šťávy
2 lžičky soli
3 lzice oleje
140 ml teplé vody
Kvásek :
Pulka droždí 22 g
1 lžička cukru
1 lžička spaldove mouky
3 lzice teplé vody
Příprava : Pripravime kvasek drozdi rozdrvime do salky vypracujeme na kašičku lžičkou pridame lžičku cukru a vypracujeme na krém pak přidáme 1 lzici mouky a 3 lzice vodu vypracujeme kašičku a necháme kvasek bokem pracovat. Až po okraj hrnku nabobna, Mouky a sůl lněné seminka, sódu bikarbonu a citronovou šťavu vše po malé lžíčce pridame zamichame pridame 140 ml teplé vody. A kvásek vypracujem hladké těsto.Zakryjeme a necháme 10 minut stát. Pak vyndame z misi a na pomoučene desce spracujem několikrát. Na spodek misi dame 1 lzici oleje na to dáme těsto. A Zakryjeme na 20 minut opakovane vyndame spracujeme těsto několikrát a zase zakryjem to zopakujem 3x. Nakonev nechame 1 hodinu kynout az trojnasobi velikost. Testo rozdelime na 8 casti vypracujem housky jak se nam libi a do zahrate trouby na 200 stupňů pečeme. Ja davam na spodek troby nádobu s vodou ktera snáší horko. Peču do zlatova koncem zamicham kousek horké vody s olejem a několikrát promazu a vratim do troubi nakonec uz vindam a necham vychladnout zakryté.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=527065038996635&set=gm.999828407375842
Vegan a bezlepkový ovocný chlebiček
150g pohankové bile mouky
150g ryzove mouky
100g mletych mandli
100g susenych datli
2 ks bananu
50g mletych liskovych orechu
50g strouhaneho kokosu
400 ml rostlinneho mleka
4 PL psyllia
1 - 2 PL skorice nebo pernikoveho koreni - nemusi byt
Spetka soli
Od oka rozinky, susene ovoce (ja dala papaju), sekane vlasaky nebo pekanove orechy (hezky krupou)
Datle namocte aspon na 2 - 3 hod do vody. Pak ji slijte.V trose ristlinneho mleka rozmixujte banany a datle.Vse suche vsypte do misy a promichejte. Postupne prilevejte rostlinne mleko a rozmixovane ovoce.Hmota nesmi byt ridka. Pripadne dohustete kokosem. Testo je tezke a hutne.Do formy jsem dala pecici papir apekla na 150 st 90 min a pak jsem jeste nechala 15 min ve vyhrate troube. Obcas jsem chlebicek prikryla alobalem, aby nebyl nahore vysuseny. Zkousejte spejli, zda je jiz upeceny. Ziskate temer 1,3 kg dobroty.100g vyjde na 10 kc Misto vajicka se mi osvedcily banany a psyllium. Urcite ne sodu a ocet. To me prli na jazyku. Uz roky nepecu se sodou ani praskem do peciva.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1837335286457035&set=pcb.707347987129794