Sladké
ČOKOLÁDOVÉ vegan DONUTY
150 g mouky ( já...75 g špaldové + 75 g rýžové mouky, ale klidně může být jeden druh) 3 PL oleje 2 PL kakaa 250-250 ml mléka ( já dala mandlové ) špetka ml. badyánu, skořice, hřebíčku rozinky 1/2 ČL jedlé sody 1 ČL pr. do p. 1 PL citronové šťávy Rýžový sirup Vegan nebo poleva z karobu
13 ks velkých donutů, použila jsem silikonovou formu, a mohu říct že jsou výborné
Zdroj: https://www.facebook.com/photo?fbid=3187834171486335&set=gm.707211170476809
JANTAR...místo cukru.
Na slazení je velmi vhodný karamel, který si můžete lehce a snadně vyrobit sami doma. Tak jak sděloval páter Ferda, jeden z našich nej. léčitelů, běžný cukr je kyselinotvorný, ale karamel z něj je povahy zásadité. Je to lahodné mlsání i pro děti.Já karamelem zahušťuji některé omáčky. Jinak sladidlo do kávy, čaje atd.Na pánev dáte asi 2 lžíce vody, velkou hrst krystal. cukru, trošku oleje a mícháte a mícháte, až je směs krásně světle hnědá, nesmí být hnědá moc, jinak by byla hořká...a nalejete např. jako já na pečící plech na alobal, a pak nakrájíte či na lámete na kousky. Nesmíte ochutnávat za horka, jinak máte spálený jazyk.Prostě vypadá to jako Jantar, který je k snědku.S láskou Marie, KMM, ALOHA
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5291952120856643&set=gm.705512867313306
Sedmikráskový med
500 ks květů sedmikrásek, 1l vody, 2 ks citrónů, 2 kg cukru. (dala jsem 1 kg třtinového a 1 kg bílého).
Květy sedmikrásek bez stonku vypereme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme 2 umyte citrony nakrájené na kolečka, nejlépe bez pecek a vaříme 15 minut. Poté hrnec odstavíme a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cednik, nebo plátýnko, přidáme cukr a za občasné míchání vaříme 1 hodinu, až se začne med táhnout. Získáte asi 10 skleniček s obsahem 200 ml. Má blahodárné účinky na dýchací cesty, při nachlezení, astmatu, pokožku a pleť.
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5214138121997411&set=pcb.705550590642867
Plněné šátečky špenátem i jablky, každé zvlášt´!
z listového těsta...Inspirace neustále přichází...toto jídlo jsem nikdy nedělala, nejedla a přesto se podaří, no, když se chce, je to snadné.
ZDE: listové těsto kupované, /bez eček, konzervantů, bez uměl. barviv, atd. na druhé fotce je to dobře vidět/ naplněné špenátem z kopřiv a dnes na půl s mražen. kostkami špenátu, podusit na oleji a cibuli, česneku - toho více, / dobře pikantně okořenit, zahustit ovesn. vločkami, nechat vychladnout, nakrájet si listové těsto až na plechu, naplnit je, ještě nahoru posypat špenát mandlovými lístky a pořádně zavřít. Peče se na 200°C asi 20 minut, trouba musí být vyhřátá. Z těsta jsem vyrobila 3 ks se špenátem a 3 ks s nastr. jablky a skořicí.Věřte či ne, je to náramně chutné. Dobrou chut´.S láskou Marie, KMM, Aloha
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5283432228375299&set=gm.703564180841508
Ovocný koláč
2 dcl Kvasok ,
2 dcl mandl.mlieko
pol kocky drozdia
1 van.cukor
stipka soli
2 pol. lyz. polohr. muky.
trosku kurkumy
hladka muka /ja davam tak odoka/
1dcl oleja
prasok do peciva , aby bolo cesto take vlacne.
Necham vykysnut cca 45 min plech vymasteny kokosovym olejom a detskou krupicou. Cesto prelozim na plech, poukladam ovocie podla chuti, a kym urobim pisypku necham este kysnut. Posypka 5 pol.lyzic kokos.oleja, skoricovy cukoe, 2 lyz.praskoveho cukru, detska krupica a struhanka, tak aby sa vam v rukach vytvorila taka posypka. Posypem rovnomerne. Peciem na 180 stupnov cca 45 min. Po vychladnuti pisypem prask.cukrom
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5204537826272574&set=gm.704083944122865
Pro mlsouny - kávové
200g namocenych datli
špetka soli
2 PL espressa
2 PL mleté kavy
100g strouhaneho kokosu
100g mletych ořechů nebo mandliDohustit kokosem nebo ořechy
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1832241590299738&set=gm.702815490916377