Svačinka
Ovesno kokosový jogurt
Zkoušela jsem ovesno - kokosový jogurt a je vynikající.
50 g ovesných vloček ( já měla špaldové), 50 g strouhaného kokosu, 30 dkg vody, 3 datle nebo podle chuti jiné sladidlo, 2 lžíce kokosového jogurtu z Lidlu.
Vločky a kokos namočíme asi na 15 minut do vody, poté vodu slijeme a dáme do mixéru kam přidáme 30 dkg vody, datle nebo sladidlo a rozmixujeme dohladka.Potom přecedíme a vzniklé "mléko" povaříme na mírném plameni do konsistence pudinku.Necháme vychladnout, vyzkoušíme jestli tam udržíme prst, potom přidáme 2 lžíce kokos.jogurtu, zamícháme a necháme fermentovat.Já nechala na sporáku, který byl teplý poněvadž jsem předtím pekla chleba.Z této dávky jsou 2 skleničky + 1 miska, vše je na fotce. Není to složité a za pár korun ze surovin co jsou doma.Dobrou chuť všem
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=688957592392323&set=pcb.706103367254256
Cizrnová pomazánka
250g cicer/cizrna
3-4 PL olivového oleja
3-4 PL sezamu (olúpaný)
2-3 strúčiky cesnaku
Soľ, korenie podľa chuti
cicer namočiť na 24 hodín do vody a povariť domäkka (vodu, v ktorej sa cicer varil nevylievať)- pomlieť cicer, sezamové semiačka, pridať olivový olej, prelisovaný cesnak a vodu v ktorej sa varil cca 4-5 PL,- znova pomlieť tyčovým mixérom alebo v mlynčeku, pridať soľ a znova vodu podľa potreby aby bola konzistencia skôr mäkká než tuhá (moj cicer sal viac vody)- dochutiť korením podľa chuti (rasca, karí, červená paprika...)
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1748109035531060&set=gm.702973177567275
Focaccia
330g vody
lžička cukru
2 rovné lžičky soli
45g panenského olivového oleje
470-490g hladké mouky
10g čerstvého droždí (4-5g sušeného)
tymián,hrubá sůl,oliv.olej na pokapání
Nechat ještě chvíli kynout.Péct v troubě na 180°C asi 30min Z vody,cukru,droždí a trochy mouky z odváženého množství umíchat kvásek. Nechat nakynout. Potom přidat zbytek surovin. Vymísit těsto. Necháme kynout 1-2hodiny než zdvojnásobí objem.Potom vyklopit na olejem potřený plech,prsty porostahujeme těsto na celý plech,naděláme prsty hlubší důlky do těsta ,zakapeme olejem,posypeme hrubozrnnou solí a zdobení se meze nekladou (tymian,sušená rajčat,zelenina ,cibule,česnek atd.....)Já naposled pekla takto
Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=2326180787535762&set=pcb.700254347839158
Falešná škvarková pomazánka (od 1 roku)
- 1 plechovka cizrny
- 1 větší cibule
- 2 - 3 stroužky česneku
- 4 středně velké nakládané okurky
- 1 lžíce hořčice
- 1/2 lžičky soli (či jinak dle chuti)
- 50 ml panenského oleje
- 50 ml nálevu z cizrny
V pánvi rozpalte malé množství oleje a začněte na něm smažit cibuli. Až bude zlatavá, přidejte ještě nasekaný česnek. Nebojte se opéct cibuli opravdu opravdu hodně tmavě zlaté barvy, tím si pomazánka získá svou "škvarkovou" chuť.
Osmahlou cibulku s česnekem dejte do nádoby mixéru, můžete i včetně oleje, ve kterém jste ji smažili, pokud ho není moc. Přidejte cirznu, okurku, hořčici, olej, vodu a sůl. Rozmixujte na pomazánku.
Doporučuju servírovat na čerstvém kváskovém chlebu, protože dohromady - to je ta největší slast!
Chleba ve "vajíčku"
INGREDIENCE
- 6 krajíců chleba
- 5 lžic cizrnové mouky
- 1 lžička černé soli (+ mořská jemně mletá sůl)
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžička lahůdkového droždí
- pepř
- 200 ml vody
POSTUP
- V mělké míse nebo hlubokém talíři smíchejte cizrnovou mouku, černou sůl, kurkumu, lahůdkové droždí, pepř a podle chuti i mořskou/klasickou sůl. Rozmíchejte metličkou.
- Chleba namočte z obou stran a několikrát obalte.
- V pánvi rozpalte vrstvu oleje (že je rozpálený poznáte podle párátka - ponořte doprostřed a pokud pění = tvoří se kolem něj bublinky, je rozpálený) a obalujte z obou stran zhruba 1 minutu.
- Obalovaný chleba přendejte na talíř s papírovými ubrousky, aby vsákly přebytečný olej.
- Podávejte s jarní cibulkou nebo namazané hořčicí.
Zdroj: https://jarmilasweet.cz/obalovany-chleba-ve-vajicku-vegan/